Niyet mektubu örnekleri

Niyet mektubu örnekleri

Niyet mektubu, lisansüstü eğitim adına bu eğitimi neden istediğiniz ve eğitimle neleri hedeflediğinizi anlattığınız bir mektuptur. Ayrıca çeşitli iş başvurularında, bir kulübe katılmak istediğinizde ya da bir kurumda bir pozisyona aday olduğunuzda yapmak istediklerinizi anlatmak için niyet mektupları gereklidir. Bu nedenle etkili bir niyet mektubu yazmak için öncelikle bu sorulara net bir şekilde cevap verilmesi gerekmektedir. Mektup içerisinde ilk olarak belirtilmesi gereken programa neden başvurulduğudur. Aday, özellikle neden bu alanı seçtiğini niyet mektubu içerisinde belirtmelidir. Bunun yanında aday, kendini alacağı eğitim içerisinde geliştirmek istediği başka bir alanı da belirtmeli ve bu şekilde amacını tam olarak ortaya koymalıdır. Niyet mektubunu okuyan kişi sizden bu konular hakkında yaklaşık bir sayfalık, çok açık yazılmış, az ve öz bir yazı beklemektedir. Niyet mektubunuzu gereksiz yere uzatmamaya dikkat ediniz ve bu mektubun aynı zamanda sizin yazma becerilerinizle ilgili bir gösterge olduğunu göz önünde bulundurunuz.

Niyet mektubu ingilizce “Statement of Purpose”, “Personal Statement”, “Letter of Intent”, “Letter of Motivation”, “Letter of Intention”, “Statement of Intent”, “Statement of Intention”, “Statement of Interest”, “Goals Statement”, “Personal Narrative” veya “Application Essay” gibi çeşitli şekillerde isimlendirilmektedir. Lisans ve lisansüstü programlara başvuran öğrencilerin akademik ve bireysel geçmişlerini kısaca açıklayarak kariyer ve okulla ilgili hedeflerini özet bir şekilde dile getirdikleri yazılardır.


Sponsor Bağlantı

Aşağıda örnek olarak doktora eğitimine başlamadan önce hazırlanması istenen niyet mektubu için bir format verilmiştir. Bu sorular cevaplandırılarak niyet mektubu oluşturulacaktır.
Niyet Mektubu Formatı

1. Doktora eğitiminizi sürdürmekte olduğunuz alanı/bölümü neden seçtiniz?

2. Lisans ve yüksek lisans eğitiminiz sırasında aldığınız derslerin doktora eğitiminize katkısı nedir?

3. Yürüttüğünüz veya dâhil olduğunuz akademik çalışmalar, projeler nelerdir ve akademik gelişiminizi nasıl etkilemiştir/etkilemektedir?

4. Doktora tez konunuz nedir? Doktora tez konunuzun amacı nedir? (Doktora Tez konusu belli olmayanların çalışmayı düşündükleri konuları genel olarak belirtmeleri gerekmektedir.)

5. Yurt dışında gitmek istediğiniz üniversitenin doktora alanınızdaki uzmanlığı (eğitim ortamı, üniversite olanakları/sağlık/yaşam/sosyal imkânlarının yeterliliği, alt yapısı vb.) ne düzeydedir?

6. Yurt dışında alacağınız eğitimin doktora eğitiminize katkısının ne olacağını düşünüyorsunuz?

7. Yurt dışında alacağınız eğitimin kariyerinize katkısının ne olacağını düşünüyorsunuz?

8. Eğitiminizi tamamladıktan sonra çalışmalarınıza nasıl devam edeceksiniz?

Adı Soyadı

Tarih / İmza
Niyet Mektubu Örneği (Türkçe)

Ben Z. A. 2008 yılında Gazi Anadolu Lisesi’nden mezun oldum ve Bilkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümüne yerleştim ve şu an birinci sınıf öğrencisiyim.

Hazırlık sınıfının ikinci döneminde, Bilkent IEEE öğrenci koluna dahil olmayı isteme sebebim bu kulübün hem teknik hem de sosyal yönden tatmin olabileceğim bir kulüp olmasıydı. Yaklaşık bir buçuk yıldır da elimden geldiğince aktif bir aday olmaya çalıştığımı düşünüyorum. 2008 yılında gerçekleştirilen Graduate Research Conference etkinliğinin hazırlıkları esnasında bulunarak Bilkent IEEE’nin benim için doğru yer olduğu sonucuna vardım. Bu etkinlikte kulübün etki alanının ne kadar geniş olduğunu ve üniversite içerisinde önemsendiğinin farkına vardım. Aynı zamanda ‘İş Dünyasında Kadın’ gibi bilgilendirici seminerlere ve ‘ Kampüste Mola’ gibi eğlenceli etkinliklere katılarak da kulüpte geçirdiğim zamanı iyi değerlendirdiğimi düşünüyorum. Böylelikle, Bilkent deki genel yoğunluktan biraz da olsa sıyrılmış oldum. Kulüp içerisinde düzenlenen etkinliklerden biri olan Bolu Kampı’nın da zevk aldığım bir diğer etkinlik olduğunu söylemek isterim. Bir etkinliğin nasıl planlanması gerektiğini ve hazırlıkların tamamlanmasında takım çalışmasının ve planlı olmanın önemini anlamam bu kamp sayesinde olmuştur. Aynı zamanda, keyifli dakikalar geçirdiğim bu kamp sayesinde kulüple olan aramdaki bağ da sağlamlaşmıştır. Bu sene gerçekleştirilen ‘Pardus Tanıtım ve Geliştirme Günleri’ ne katılarak da kendimi Bilkent IEEE’nin aktif bir üyesi olarak hissettim. Ayrıca, bu etkinlikte kendimi sosyal ilişkilerde daha rahat hissetmeye başladım. İlerleyen vakitlerde de elimden geldiğince düzenlenen etkinliklere katılmayı planlıyorum. Böylece, hem kişisel gelişimime faydalı faaliyetler gerçekleştirmiş olacağım hem de kulüpte edindiğim arkadaşlıkları pekiştirmek adına kulübe daha çok vakit ayırmak niyetindeyim. Bunun da en mantıklı yolunun, idari kurula girmek olduğunu düşünüyorum. Böylelikle yoğunlaşacağım alan belli olduğundan, Bilkent IEEE’ ye sağlayabileceğim katkı artacaktır.

Teknoloji 101 Koordinatörlüğü görevine aday olmayı isteme nedenim; teknolojiye ilgi duyan ve teknolojik gelişmeleri takip etmeyi isteyen insanların danışabileceği bir dergi olan Teknoloji 101’i daha geniş kitlelere ulaştırma isteğimdir. Teknoloji 101 ‘in şimdiye kadar çıkarılan beş sayısında içerdiği yazılara baktığımda, içeriğinde ilgi çeken konular olduğunu görüyorum. Zaten derginin ilgi çekmesinin ve ilgisini çektiği okuyucu kitlesini de dergiye bağımlı hale getirilmesinin yolunun buradan geçtiğini düşünüyorum. Bu yüzden eğer bu göreve seçilirsem, ilginç yazı konuları bulmaya önem vereceğim. Okuyucu kitlesinin teknolojik konularda kafasındaki sorulara cevap vermek adına, daha önce de Aykut Bal tarafından ‘Hulusi Ağabeyle Kareli Gömlek’ adı altında yapılan bölümü tekrarlamak istiyorum. Aynı zamanda bu bölümde sorulan soruları okuyucuların belirlemesini de istiyorum. Bunu da belirlediğimiz bir mail adresine gelen soruların düzenli takibiyle çözebiliriz. Aynı zamanda yapılan röportajların da devam etmesini sağlayacağım. Bölüm hocalarıyla, eski mezunlarla aynı zamanda Bilkent’de görev yapan ve iletişime geçtiğimiz insanlarla da teknolojik sohbetler yapma taraftarıyım. Bu sohbetlerin içeriği teknolojinin normal vatandaşın hayatındaki yeri ve yeniliklerin insanların yaşantısına nasıl yansıdığı hakkında düşünülebilir. Yazılarda anlatılan konuların teknik dile fazla girmesinin okuyucuyu uzaklaştırmaması adına bu bölümün yararı olacağını düşünüyorum. Aynı zamanda, her sayıda çevre dostu teknolojik gelişmeler hakkında yazı yazılmasını çok gerekli buluyorum. Bu tarz yazıların okuyucudaki çevre bilincinin artmasına faydası olacaktır. Aynı zamanda Çise Mıdoğlu tarafından yapılan ‘Kendimiz Yapalım Köşesi’ nin de yararlı bir köşe olduğunu düşünüyorum. Ancak okuyucunun tüm yazılar hakkındaki yorumlarını öğrenmek adına forum açılmasını veya anket yapılmasını istiyorum. Çünkü biz de bunların yardımıyla okuyucunun dergi hakkındaki izlenimi hakkında bilgi edinebiliriz. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum çünkü kazanılan okuyucu kitlesinin kaybedilmemesine önem vermeliyiz. Aynı zamanda en çok tıklanan yazının da belirlenmesi ve bunun bir sonraki yazıda yazılması, okuyucunun dergi arşivine göz atmasını da sağlayacaktır. Ayrıca derginin duyurulması adına internetteki sosyal ağlardan da yararlanılması gerekir.

Sonuç olarak Bilkent IEEE Öğrenci Kolu 2010 yılı seçimlerinde, Teknoloji 101 Koordinatörlüğüne adaylığımı koyuyorum. Bu derginin kulübün üniversite içerisindeki etkinliğinin artmasına faydası olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden de eğer bu göreve seçilirsem elimden geleni yapacağımı söylemek istiyorum.

Z. A.
Niyet Mektubu Örneği (İngilizce)

I am a graduate student in the Computer Engineering Department at Gebze Institute of Technology (GIT). Also, I have been working for GIT as a research assistant since 2005 January.

I would like to join ERASMUS Project and go to EPITA in France, because I believe that this process will be a very useful experience form my academic career. Seeing different techniques about learning and teaching for computer science and engineering will be an invaluable experience for me. I think that this should help me significantly form my future assistantship and teaching duties.

In addition, I think that it will be a significant feedback about ERASMUS programme for my department. My acceptance to this programme will help to guide later students for subsequent agreements other universities of France and European Union.

I want to learn the second foreign language. I have started a French language course for this aim. I wish improve my French by joining the ERASMUS programme. Thus, I will be able to read and understand more articles and books. Nowadays knowing a foreign language helps you get along more sufficiently with different peoples. It is necessary to establish a better relationship with your friends and the people all around the world!

I periodically work as a volunteer in the Educational Volunteers Foundation of Turkey, TEGV, which is a non-profit organization for improving educational experience of poor students throughout Turkey. I think that the experiences, I achieve in EPITA, will be beneficial to me in my activities at this society.

In this respect, I strongly believe that the ERASMUS Project affects me permanently. This program, really, will be helpful and useful to improve myself. I am ready to do my best and take all responsibility for this reason to develop a better future career.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ